More on the scale house

 photo ScaleHouse-07_zps7sbmquik.jpg

Further to yesterday’s post about the scale house project, I have some more progress to share.

Having sprayed the entire scale house with CNR mineral red, I let that dry and then I brush painted some pale grey on the back wall and the ceiling, to lighten up the interior somewhat. (It’s easier to see the scale mechanism now that it’s not so dark inside.)

I also painted the scale and stained the floor:

 photo ScaleHouse-08_zpszlottjbq.jpg

I mentioned the ventilator pipes in a previous post. They’re scratch-built from styrene tube sized to match some HO scale white metal castings for mushroom-style roof vents from Scale Structures Limited.

Finally, I added a latch to the door, made from a rectangle of paper (cut from one of the “Train Shop Wish List” pads from a local hobby shop, which I thought was entirely appropriate) and a bent-over Details Associates eyebolt:

 photo ScaleHouse-09_zpsj7776duu.jpg

Still lots to do, but I wanted to get a good start on the project so I would have something to show at Hunter’s place this past Saturday – and the in-progress model was well received. I’m looking forward to tacking the next piece of the scale house…

2 thoughts on “More on the scale house

  1. Hi Trevor,

    Nice little structure, and will definitely justify having those scale test cars!

    I’m curious about why the floor extends out from underneath the walls at the front corners? I assume it follows prototype, but I can’t think why it would be built like that.

    Thanks,

    Andrew

    • Hi Andrew:
      Good question.
      In reading about the scale houses, I realized that the structure you see is just the tip of the iceberg. There’s actually a huge underground vault where most of the equipment resides. It’s T-shaped: The vault runs under the track along the top of the “T”, while a perpendicular section – the base of the “T” – extends out from under the track scale and goes under the scale house. A small jog at the end of this section provides space outside of the scale house for a ladder or stairs from the surface – modelled here with a cellar door. (Kind of like the one everybody disappeared into when the tornado hit in “The Wizard of Oz”…)
      From here, I’ve assumed things – based on several prototype photos. The floor joists run front to back, because running side to side would be a really long span. The floor boards run side to side because that’s perpendicular to the joists. Also, that’s the same direction that the boards will run on the platform in front of the scale house. The joists under the scale house are supported on a concrete wall with a large opening through it to accommodate the scale mechanism.
      The space in front of the scale house will also be covered in boards – which will go right over the top of that piece of wall you see in front of the house. In the end, you won’t notice that the floor of my model extends out the front – it’ll just look like somebody did a neat job on the wooden platform between scale house and track scale.
      Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove you're not a nasty spamming robot thingy * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.